Sint-Annaland en omgeving

Ondek Sint-Annaland en het eiland Tholen. Het eiland is bij uitstek geschikt voor het maken van wandel- en fietstochtjes. Lees hier wat er te doen is in het dorp en de omgeving.

Sint-Annaland en omgeving

Sint-Annaland

Het dorp Sint-Annaland, of Stalland zoals de Zeeuwen zeggen, ligt op loopafstand van de jachthaven. Sint-Annaland is een ringdorp, ontstaan in 1476. Een ringdorp ontstaat vaak op een splitsing van wegen; men bouwt er een kerk en daar omheen vormt zich een gemeenschap. De toenmalige eigenaresse van de gronden, Anna van Bourgondië, noemde het dorp naar de heilige Anna: schutspatrones van gehuwde vrouwen.
De Voorstraat met zijn fraaie trapgevels is de belangrijkste winkelstraat en loopt door tot aan de Ring, het sfeervolle dorpshart. In de Voorstraat staat één van de bekoorlijkste 17e-eeuwse trapgeveltjes van Zeeland: het Nonnetjeshuis, gedecoreerd met prachtige sierankers. De naam stamt uit de tijd dat er drie mensenschuwe zusters woonden, die letterlijk met gesloten luiken leefden. De huidige kerk binnen de Ring dateert uit 1899 en is gebouwd op de plaats van een voormalige gotische kruiskerk (1494).
De Standerdmolen van Sint-Annaland is het oudste type windmolen in de regio. In documenten uit 1541 wordt de molen al genoemd. De korenmolen is in 2006 ingrijpend gerestaureerd en nog steeds werkend. Soms is op zaterdag of op afspraak een bezoek mogelijk.
In 1476 wordt in Sint-Annaland een haventje aangelegd aan het eind van een lange geul. Vanuit die haven ontwikkelt zich een levendige handel met Holland, Vlaanderen en de rest van Zeeland. Met de bedijking van de Suzannapolder in 1670 ontstaat er een echte havenkom. Na de watersnoodramp van 1953 volgt ophoging van de dijk, demping van de oude haven (nu: het Havenplein) en de aanleg van een nieuwe buitendijkse handelshaven: de basis van de huidige jachthaven.
Met de oprichting van watersportvereniging Sint-Annaland in 1963 en de aanleg van een kleine jachthaven, krijgen de watersporters voor het eerst wat ruimte in de handelshaven. Ongeveer veertig jaar later is de handelsfunctie van de haven geheel verdwenen en heeft de vereniging al flink wat uitbreidingen achter de rug. Sinds 2005 is watersportvereniging Sint-Annaland eigenaar van de jachthaven.
Meer over de geschiedenis van Sint-Annaland vind je hier. Kijk voor actualiteiten in Sint-Annaland op de Facebookpagina van de Dorpsgemeenschap Sint-Annaland.

Streekmuseum De Meestoof

Altijd al eens willen weten hoe de mensen vroeger leefden en waar ze werkten? Hoe gingen de mensen vroeger eigenlijk gekleed in de Thoolse klederdracht? Hoe zag een schoolklas eruit in 1910 en hoe leerden de kinderen in die tijd? Streekmuseum De Meestoof geeft een mooi overzicht van het vroegere leven en de cultuur op de eilanden Tholen en Sint-Philipsland. In het museum, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Sint-Annaland, krijgt de meekrap speciale aandacht. Het museum dankt zijn naam aan de meestoof, daar werden de geteelde meekrapwortels voor de rode verfstof verwerkt. Ontdek tevens de bijzondere kunst van keramist, schilder en glaskunstenaar Chris Lanooy. Bijzonder is de compleet ingerichte Noorse ‘watersnoodwoning’ op het terrein, geschonken aan Nederland bij de wederopbouw na de watersnoodramp van 1953. Er zijn doorlopend films te zien van ooggetuigen van de watersnoodramp in 1953. Wie kennis wil maken met de ambachten die in de regio werden beoefend, kan terecht in de ambachtenschuur. Er is sinds kort een spannende escaperoom in de kelder van het museum. Bezoekers kunnen aan de hand van de geschiedenis van de streek op zoek naar de uitgang. Verder zijn er het hele jaar door wisselende tentoonstellingen. Kortom, er is voor ieder wat wils.
Adres: Bierensstraat 6, telefoon 0166-652901. Kijk voor meer informatie op: www.demeestoof.nl

Streekproductenveiling

Jong en oud zijn welkom bij de toeristische Streekproductenveiling. Bezoekers kunnen plaatsnemen in de bankjes en zelf de klok bedienen om een goede prijs af te slaan voor het gewenste streekproduct. Er zijn iedere week verse en lekkere seizoensgroenten, zoals asperges, aardbeien, uien, appels, peren en rood fruit. Daarnaast worden ook producten als lamsoor, zeekraal, vis, eieren, kasproducten, koekjes, Zeeuwse babbelaars, mosterd en bloemen uit de streek geveild. De veilingen worden geleid door een echte veilingmeester.  Neem contant geld mee, want het is ‘boter bij de vis’, pinnen kan niet.
De veilingen zijn in de maanden juli en augustus iedere woensdag om 11.00 uur en 14.00 uur. 
Adres: Langeweg 11, telefoon: 06-22543787. Kijk voor meer informatie over de actuele bezoektijden op www.thoolsestreekproductenveiling.nl

Tholen

Sint-Annaland ligt op het eiland Tholen, een nog onontdekt stukje Zeeland, grotendeels omringd door de wateren van de Oosterschelde. Dit voormalige eiland is ongeveer 25 hectare groot en telt ruim 25.000 inwoners. Tholen heeft uitgestrekte polders, pittoreske dorpjes, oude boerenhoeves, veel agrarische akkers, volop boomgaarden, oude molens en er zijn veel netwerken van fiets- en wandelpaden door prachtige natuurgebieden. In het voormalige garnizoensstadje Tholen maak je een wandeling in het verleden door de smalle straatjes met de vele fraaie panden en gevels. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog steeds zichtbaar. De plaats ontstond in de 13e eeuw bij een tol aan de Eendracht, een water tussen het eiland Tholen en Noord-Brabant. De stad heet Tholen, omdat er tol werd geheven. De voormalige stadswallen rondom de stad hebben nog steeds de kenmerkende stervorm. Opvallende gebouwen zijn: walkorenmolen de Hoop, het laatgotische stadhuis (1460) en de 14e-eeuwse Grote Kerk in Brabants gotische stijl. Meer informatie  over de stad Tholen vind je via deze link. Voor filmbeelden van Tholen klik hier. Kijk ook eens op de website van de Stichting Tholen Beter Bekend.

Wandel- en fietstochten

Het eiland Tholen is bij uitstek geschikt voor het maken van wandel- en fietstochtjes. Er zijn verschillende wandelingen uitgezet en er zijn drie korte interactieve routes die geweldig leuk zijn als uitje met kinderen. Ook is er een uitgebreid netwerk van fietspaden. Het uitstippelen van routes is eenvoudig, doordat de zogenoemde knooppunten zijn genummerd en voorzien van richtingbordjes.
Wie aan Zeeland denkt, denkt meteen aan aardappelen en uien. Maar rondom Sint-Annaland is er ook veel bloemzaadteelt. Als je gaat fietsen of wandelen, dan kom je ze vast wel tegen: uitgestrekte bloemvelden in de meest spectaculaire kleuren.
Wil je meer weten over recreëren op Tholen: klik hier.
Geen eigen fietsen mee? Je kunt een Solex of E-Harlie huren bij brasserie De Deu-Braek, Chaletparc Krabbenkreek. Er zijn ook compleet verzorgde arrangementen. Klik hier voor meer informatie.

Toeristische informatie

Klik hier voor wat er allemaal te zien en te doen is in Zeeland. Voor plaatselijke informatie kun je terecht bij een toeristisch informatiepunt. In Sint-Annaland vind je zo'n informatiepunt bij Chaletparc Krabbenkreek, Nieuwelandseweg 2 en bij Streekmuseum De Meestoof, Bierensstraat 6. Daar is ook foldermateriaal te verkrijgen.

WSV Sint-Annaland is één van de mooist gelegen en best geoutilleerde getijdenhavens in de Zeeuwse delta, gelegen aan de Krabbenkreek, een zijarm van de Oosterschelde. 

De jachthaven is bij elk tij toegankelijk (diepte ingang 2,70 m bij LLWS).

Postadres:
Postbus 6
4697 ZG Sint-Annaland

E: siraterces.[antispam].@wsv-sint-annaland.nl

Bezoekadres:
Havenweg 12
4697 RL Sint-Annaland

Havenmeester:
T:  +31 166 653 079

VHF kanaal 31

retseemnevah.[antispam].@wsv-sint-annaland.nl

Bezoek ook