Sint-Annaland en omgeving

Ondek Sint-Annaland en het eiland Tholen. Lees hier wat er te doen is in het dorp en de omgeving en waar je boodschappen kunt doen.

Sint-Annaland en omgeving

Sint-Annaland

Het dorp Sint-Annaland, of Stalland zoals de Zeeuwen zeggen, ligt op loopafstand van de jachthaven. Sint-Annaland is een ringdorp, ontstaan in 1476. Een ringdorp ontstaat vaak op een splitsing van wegen; men bouwt er een kerk en daar omheen vormt zich een gemeenschap. De toenmalige eigenaresse van de gronden, Anna van Bourgondië, noemde het dorp naar de heilige Anna: schutspatrones van gehuwde vrouwen.
De Voorstraat met zijn fraaie trapgevels is de belangrijkste winkelstraat en loopt door tot aan de Ring, het sfeervolle dorpshart. In de Voorstraat staat één van de bekoorlijkste 17e-eeuwse trapgeveltjes van Zeeland: het Nonnetjeshuis, gedecoreerd met prachtige sierankers. De naam stamt uit de tijd dat er drie mensenschuwe zusters woonden, die letterlijk met gesloten luiken leefden. De huidige kerk binnen de Ring dateert uit 1899 en is gebouwd op de plaats van een voormalige gotische kruiskerk (1494).
De Standerdmolen van Sint-Annaland is het oudste type windmolen in de regio. In documenten uit 1541 wordt de molen al genoemd. De korenmolen is in 2006 ingrijpend gerestaureerd en nog steeds werkend. Soms is op zaterdag of op afspraak een bezoek mogelijk.
Meer over de geschiedenis van Sint-Annaland vind je hier. Kijk voor actualiteiten in Sint-Annaland op de Facebookpagina van de Dorpsgemeenschap Sint-Annaland.

Voorzieningen dorp

Op de 'Boulevard Mariteam' aan het einde van de haven vindt de watersporter alles van zijn gading.
Een brede monumentale trap naast de nieuwgebouwde Annahof voert de watersporters over de dijk naar het dorp. In het dorp vind je een huisartsenpraktijk (met apotheek) en een mondzorgkliniek. Verder zijn er diverse winkels: een grote supermarkt, bakker, slager, drogist (met PostNL steunpunt), kapper, kadoshop, boekwinkel, fietsenmaker en een aantal kledingwinkels. Aan het voormalige oude havenplein zijn gezellige terrasjes en eetgelegenheden te vinden.
Je kunt desgewenst een fiets lenen bij het havenkantoor om boodschappen te doen.

Streekmuseum De Meestoof

In het Streekmuseum De Meestoof kun je een kijkje nemen in een winkeltje uit grootmoeders tijd,  in een compleet ingericht schoollokaal anno 1900, alles leren over de meekrap en meestoof en genieten van collecties aardewerk en Thoolse klederdracht.  Er zijn doorlopend films te zien van ooggetuigen van de watersnoodramp in 1953. Op het terrein van het museum staat een  compleet ingerichte 'watersnoodwoning'. Wie kennis wil maken met de ambachten die in de regio werden beoefend, kan terecht in de ambachtenschuur. Adres: Bierensstraat6, telefoon 0166-652901. Kijk voor meer informatie op: http://www.demeestoof.nl

Streekproductenveiling

Jong en oud zijn welkom bij de toeristische Streekproductenveiling. Bezoekers kunnen plaatsnemen in de bankjes en zelf de klok bedienen om een goede prijs af te slaan voor het gewenste streekproduct. Er zijn iedere week verse en lekkere seizoensgroenten, zoals asperges, aardbeien, uien, appels, peren en rood fruit. Daarnaast worden ook producten als lamsoor, zeekraal, vis, eieren, kasproducten, koekjes, Zeeuwse babbelaars, mosterd en bloemen uit de streek geveild.
De veilingen zijn in de maanden juli en augustus iedere woensdag om 11.00 uur en 14.00 uur.
Adres: Langeweg 11, telefoon: 06-22543787. Kijk voor meer informatie over de actuele bezoektijden op www.thoolsestreekproductenveiling.nl

Tholen

Kenners weten het zeker: Tholen is het best bewaarde geheim van Zeeland. Het eiland heeft uitgestrekte polders, pittoreske dorpjes, boerenhoeves, veel agrarische akkers, volop boomgaarden, oude molens en er zijn veel netwerken van fiets- en wandelpaden door prachtige natuurgebieden.
In het voormalige garnizoensstadje Tholen maak je een wandeling in het verleden door de smalle straatjes met de vele fraaie panden en gevels. Het middeleeuwse stratenpatroon is nog steeds zichtbaar. De plaats ontstond in de 13e eeuw bij een tol aan de Eendracht, een water tussen het eiland Tholen en Noord-Brabant. De stad heet Tholen, omdat er tol werd geheven. De voormalige stadswallen rondom de stad hebben nog steeds de kenmerkende stervorm.  Opvallende accenten: Walkorenmolen de Hoop, het laat gotische stadhuis (1460) en de 14e-eeuwse Grote Kerk in Brabants gotische stijl. Meer informatie via deze link
 Voor filmbeelden van Tholen klik hier. Kijk ook eens op de website van de Stichting Tholen Beter Bekend

Fietsen, Solex of E-Harlie huren

Het eiland Tholen is bij uitstek geschikt voor het maken van fietstochtjes. Er ligt een uitgebreid netwerk van fietspaden en op de meeste binnenwegen is weinig autoverkeer. Geen eigen fietsen mee? Watersportwinkel Mariteam Shipyard verhuurt fietsen. Wil je het Thoolse landschap verkennen of gewoon lekker toeren in  de omgeving, dan kun je een Solex of E-Harlie huren bij De Deubraek, Chaletparc Krabbenkreek. Er zijn ook compleet verzorgde arrangementen. Klik hier voor meer informatie.

Toeristische informatie

Kijk voor wat er allemaal te zien en doen is in Zeeland op www.zeeland.com/nl-nl/visit/wat-te-doen.
Voor plaatselijke informatie kun je terecht bij een toeristisch informatiepunt. In Sint-Annaland vind je zo'n informatiepunt bij Chaletparc Krabbenkreek, Nieuwelandseweg 2 en bij Streekmuseum De Meestoof, Bierensstraat 6. Daar is ook foldermateriaal te verkrijgen.

WSV Sint-Annaland is één van de mooist gelegen en best geoutilleerde getijdenhavens in de Zeeuwse delta, gelegen aan de Krabbenkreek, een zijarm van de Oosterschelde.

De jachthaven is bij elk tij toegankelijk (diepte ingang 2,70 m bij LLWS).

Postadres:
4697 ZG Sint-Annaland